bytový dům PANKRÁC
2004 studie
adresa: Milevská ulice, Praha 4, ČR
autoři: my architekti, michal kuzemenský, david macháček

Dvojpodlažní nástavba a rekonstrukce čtyřpodlažního panelového bytového domu typu T08B/s404Ř je koncipována jako nekontrastní - intaktní, to znamená celý objekt scelující a zhodnocující. Dům má výhled na severní i jižní stranu. Na sever otevřená plocha parku a panorama Prahy, na jih ozeleněný vnitroblok obytných domů. 







Dvojpodlažní nástavba a rekonstrukce čtyřpodlažního panelového bytového domu typu 

T08B/s404Ř je koncipována jako nekontrastní - intaktní, to znamená celý objekt scelující a zhodnocující. Dům má výhled na severní i jižní stranu. Na sever otevřená plocha parku a panorama Prahy, na jih ozeleněný vnitroblok obytných domů. Zásadní rozpor: na severní stranu je luxusní výhled na celé město – jedná se ale o severní fasádu objektu. Řešení: byty jsou příčně průhlédné z jihu na sever – otevřená krabičková dispozice. Princip: jako když si malé dítě staví na sebe krabičky od sirek –různě vytahuje šuplíky, některé úplně vynechá... jednoduše: jsou to krabičky.




Konstrukce nástavby je kombinace zdiva, lehkých ocelových stropů a železobetonových monolitických atypických prvků >> celek musí být lehký, stavěný z dílů. Návrh konstrukčního systému je mimo jiné podřízen i přesné představě investora o provádění stavby - za provozu objektu.