studie, projekt, realizace
adresa: Havlíčkovo náměstí, Praha 3, ČR
autoři: my architekti, michal kuzemenský, Lucie Ježková, david macháček
foto: my architekti


Zadáním bylo zrekonstruovat suterén Žižkovské radnice. Nutnost řešit poměrně špatný technický stav převažovala nad nezbytností řešit funkci. Zadání funkce bylo na univerzální použití v kontextu reprezentace Žižkova a celková užitečnost prostoru. Žižkovská galerie a společenský prostor. 

































„Žižkovská radnice se chová celkem rozumně k občanům. Budou tam doufám svatby, klub, výstavy…, důchodci nosej archivní fotky Žižkova a vystavuje se to, cikáni malujou, Velíšek maluje…, možná se tam bude jíst, možná nebude, úředníci se tam občas opijou, občas tam budou benefiční akce. V části sklepa bude vždy jiná, celý den veřejně přístupná výstava – většinou ty fotky: Žižkovský archiválie, navíc na Žižkově je podle mýho umělec každej – proto je část sklepa oddělená mřížema. V malý místnosti pod schodama je vinotéka – Žižkov má vinice… a průměrně slabou úrodu vína. Část sklepa je archiv papírů – vpravo dole. Část sklepa je dílna a sklad údržby – vlevo nahoře.
V takový nudli vlevo, navazující na celej hlavní prostor – a průhledem je viditelná přes všechny tři „vagóny“ –, jsou zákládající listiny. Fakt! Během stavby přišla ženská a neodbytně mluvila o tom, že ve sklepě je ukryt základní kámen radnice včetně zakládajících listin zatavených v olověném pouzdře. Přibližně určila i polohu (nemohla to zažít) ….. no, a ono se to taky přibližně tam obojí neporušené našlo, tak se to zasklilo a nasvítilo. Jiná ženská si mne nějak vysledovala, pozvala mě na návštěvu k ní na dvůr – sbírá starý krámy z odstřelených domů na Žižkově – dveře, kliky, objímky….. „vemte si, co chcete a použijte to“. Některý lidi (většinou starší) se pravidelně chodili koukat okýnkem, jak pokračuje přestavba, některý se byli i vyptávat, nebo obojí. Když se jim něco nezdálo, vyjadřovali nelibost. Radnice je jejich. (text mk)